Založ si blog

Moje psi II

Ďalšieho psa sme získali asi po 4 rokoch. Dovtedy som nechcela mať psa, aj keď sa ma deti neustále snažili presvedčiť, aby sme mali psíka. Moji rodičia mali dvoch psoch, svokra jedného, načo by nám bol ďalší.  

Tohto sme zdedili  po svokre, volal sa Harinko, keď ho získala ona, mal už cez 7 rokov. Moja dcéra vtedy vyslovila pamätnú  vetu,  nevedeli sme, či plakať, alebo sa smiať. „Mamina, dobre, že babka umrela, aspoň nám ostane Harinko“. Harinko bol pouličná zmes, ale inteligenciou predbehol určite aj cvičeného vlčiaka.  Už sme bývali na sídlisku asi 2 km od svokry a 5 od našich. Asi po dvoch mesiacoch sme sa rozhodli, aby sme sa odreagovali, že ideme na chatu lyžovať a keďže sme sa báli, aby nás Harinko nenaháňal po svahu medzi lyžiarmi, ako to robil, keď sme sa sánkovali,  dali sme ho k našim. Harinko sa správal pokojne, kým sme boli v dosahu. Potom si ľahol pred dvere a čakal. Prvý išiel von brat. Otvoril bránku a Harinka už nebolo, utekal, čo mu nohy stačili. Brat sadol na bicykel a bicykloval  za nim. Dúfal, že pôjde k domu svokry, lebo to bolo bližšie, ale Harinko fujáz- matijáz k nášmu paneláku. Tam sa posadil pred vchodové dvere a čakal, kto mu otvori. Keď brat prišiel, nechal sa uviazať na vodítko a zaviesť k našim. Za pár hodín ho neustriehli znova. Takto sa hral na nahánačky s mojimi bratmi celé štyri dni, pokiaľ sme neprišli z lyžovačky. Hneď ako  sme prišli, zavolali sme k našim, lebo sme boli zvedaví, čo ako Harinko. Keď nám popisovali, ako trávili tieto štyri dni, veľmi sme na tom sa zabávali.  Po telefonáte brat otvoril bránku a za 20 minút sme si boli nášho psíčka  boli vyzdvihnúť spred vchodových dverí. Harinko bol vrcholne urazený, s mužom sa nebavil týždeň, so mnou iba tri dni – gazdiná je predsa dôležitá, dáva do misky, treba s ňou byť za dobre. Keď sme sa mu prihovárali, otočil sa nám zadkom, keď sme ho chceli pohladkať, schoval sa pod stôl a pod…. Niet nad urazeného psa.

Po babke ostal byt v štvorbytovke a k tomu dvor a veľká záhrada, tak sme sa rozhodli, že sa tam presťahujeme.  Začali sme si ho pomaly prebudovať, nič nás nenaháňalo, až kým som raz nešla z roboty skôr domov. Nad panelákmi sa nieslo strašné vlčie zavýjanie. Pes barkervilský je šuvix. Ešte som sa v duchu rozčuľovala, kto môže mať takého hrozného psa, ale pred našim vchodom som si uvedomila, že to zavýjanie sa ozýva cez zatvorené okná z nášho bytu.  Harinko plakal za bývalou gazdinou. Nikto zo susedov nám nič nepovedal, mali ohľad na nás, aj keď to muselo byť strašné. Tak sme  urýchlene dokončili, čo sa dalo a  presťahovali sa. Práce, ktoré sme mohli, sme dokončili až po presťahovaní. Najlepšie bolo, že hneď ako sme do kuchyne uložili stôl, tak si tam ľahol a nechcel isť preč, totiž keď žil Harinko so svokrou, tak lihával v kuchyni pod stolom. Aj sme ho tam nechali, hoci  sťahovať sme sa mali až na druhý deň. No ešte rok chodil si kontrolovať svoje frajerky  na sídlisko. A keď som meškala do práce, videla som z autobusu, ako beží zo sídliska domov a v duchu som sa mu škerila, že zase bude spať pred dverami.

Harinko už nespával v kuchyni na zemi, ale v obývačke na koberci pri kachliach a hľadel s nami na televízor a keď deti išli spať, tak spal v detskej izbe pod poschodovou posteľou, trpezlivo čakal, kým sa zobudia. Bol to ich spoločník. V zime musel pomáhať ťahať sánky, naháňal ich na svahu, pri lyžovaní behal popri vleku, pri kúpaní, čakal na brehu rieky. Bol to už starý pes a a na konci života  sa mu splnil sen, mohol sa starať o deti. Lebo psi a deti patria spolu. V byte sa tváril, ako by mal na kahánku, ale ak sme išli von, omladol o 10 rokov. Po dvoch rokoch nás v spánku opustil

Prišla Lejdinka.

Pas

24.10.2023

Tak som si bola vybaviť nový pás, starý som mala pár rokov prepadnutý, tak je najvyšší čas na nový. Čo keď si zmyslím cestovať po svete? No a tam má čakala novinka, musím dať odtlačky prstov, ako zločinec. Celý život pracujem, platím dane, aj tak sa správajú ku mne ako k zločincovi. Je zaujímavé, že imigranti nepotrebujú ani pas, ani žiadne doklady a nieto ešte [...]

Čo mi vadí

17.10.2022

Vadí mi, ako po tej streľbe urážajú strelcových rodičov. Vôbec si neuvedomujú, že chlapec bol pubertiak a to je obdobie, kedy sebe lepšia výchova môže zlyhať. Je to obdobie vzdoru. Chalan má 18 si myslí, že môže všetko, že mu rodičia nemajú a nemôžu rozkazovať. Búri sa a je v opozícii. Najmä ak je vysoko inteligentný, tak sú pre neho jeho rodičia sú starí, [...]

Pamätáte si na študenta Šmída

14.10.2022

Myslím si, že nejak tak sa volal študent, ktorého mali policajti zabiť počas demonštrácie 17. novembra 89. Potom sa zistilo, že to bol agent ŠTB a jemu sa samozrejme nič nestalo, len vypukla „nežná“ revolúcia a došlo k zmene režimu. Nepripadá vám to čo sa stalo v stredu, podľa toho ako sa to rozbieha, niečo podobné. Politické zneužitie smrti na zmenu, alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 398
Celková čítanosť: 1234945x
Priemerná čítanosť článkov: 3103x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy